duminică, aprilie 03, 2016

Batoane cu mac și pâinițe vesele



Le poți pregăti oricând ai poftă de copilărie. Deoarece ies mereu fragede. Dau veselie oricărei mese. Sunt atât de ușor de pregătit încât poți spune cu adevărat că este o joacă de copil. Cu puțină imaginație poți da aluatului nenumărate forme vesele.


Ingrediente pentru pâinițe:
  • 600 gr făină albă
  • drojdie (dacă-i proaspătă: o bucățică de mărimea unei nuci, iar dacă folosești drojdie uscată: 7 gr.)
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • apă călduță cât cere aluatul
  • boabe de piper pentru ochișori


Prepararea pâinițelor:
Freci drojdia cu zahărul și puțină apă călduță. Adaugi o lingură de făină și omogenizezi bine. Lași să crească la loc cald, 20 - 25 minute.
Amesteci sarea în făină.
Adaugi drojdia și începi să frămânți.
Adaugi câte puțină apă călduță și frămânți energic aluatul până când devine omogen, elastic și nu se mai “ține” de mână.
Lași aluatul la crescut, acoperit cu un ștergar, pentru aproximativ 20 - 25 de minute. Împarți aluatul în 10 părți din care modelezi baghete de grosimea unui deget  cărora le dai mai apoi forma dorită.
Așezi pâinițele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lași pâinițele să mai crească în tavă pentru încă 20 - 25 de minute.
Preîncălzești cuptorul la 200°C.
Dai tava la cuptor.
După 25 - 30 de minute pâinițele sunt gata coapte.


Ingrediente  pentru batoane cu mac:

Pentru aluat
  • 600 gr făină albă
  • drojdie (dacă-i proaspătă: o bucățică de mărimea unei nuci, iar dacă folosești drojdie uscată: 7 gr.)
  • 3 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • apă călduță, ct cere aluatul
  • 3 linguri de ulei
Pentru glazură:
  • 50 ml apă
  • 1 linguriță de făină
  • 2 lingurițe semințe de mac
Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 4 linguri de zahăr
Preparare:
Freci drojdia cu zahărul și puțină apă călduță. Adaugi o lingură de făină și omogenizezi bine. Lași să crească la loc cald, 10 - 15 minute.
Amesteci sarea în făină.
Adaugi drojdia și începi să frămânți.
Adaugi uleiul și câte puțină apă călduță și frămânți energic aluatul până când devine omogen, elastic și nu se mai “ține” de mână.
Lași aluatul la crescut, într-un loc călduț, pentru cel puțin 30 de minute.
Împarți aluatul în 10 părți egale.
Din fiecare parte întinzi cu sucitorul o foaie subțire.
Rulezi fiecare foaie pe lungime.
Așezi rulourile astfel obținute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lași să mai crească pentru încă 25 - 30 de minute.

Faci o glazură amestecând bine, bine  o linguriță de făină în 50 ml apă.
Ungi fiecare baton cu această glazură.
Presari deasupra semințele de mac.

Dai tava la copt, în cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 25 - 30 de minute.
Pregătești siropul punând la fiert 200 ml apă împreun cu 4 linguri de zahăr.
Când scoți batoanele din cuptor și sunt încă fierbinți, le stropești cu sirop.
Mai ai rabdare până când se răcesc. Și mai apoi ? Poftă bună !