sâmbătă, aprilie 30, 2016

Cozonac

Rumeni, parfumați și pufoși, sunt ușor de pregătit, cu condiția să respecți câteva reguli simple.

Pregătește toate ingredientele din timp. 
Foloseşte o făină de calitate şi cât mai uscată. Făina umedă va împiedica aluatul să crească.
Nu exagera cu zahărul. Un aluat ce conține prea mult zahăr nu va creşte bine.
Nu te grăbi. Lasă plămădeala şi aluatul să crească în tihnă.
Curenții de aer rece “dau înapoi” aluatul. Cozonacul are nevoie de căldură pentru a creşte bine.
Grăsimile pe care le foloseşti la frământat, untură, ulei, unt, trebuie să fie călduțe, dar nu fierbinți.
Tăvile în care coci cozonacii trebuie să fie călduțe şi bine unse cu unt.

Poți să umpli cozonacii cu rahat tăiat feliuțe şi cu stafide pe care le-ai ținut la înmuiat în rom, timp de 30 - 40 de minute.
Sau poți să-i umpli cu cremă de nuci ori cu cremă de ciocolată.



Crema de nuci o prepari astfel: bați spumă 12 albușuri, 250 gr zahăr, 3 linguri rom si 400 gr miez de nucă măcinat.


Ingrediente pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 12 gălbenuşuri
  • 2 cești de lapte
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri rom
  • 250 gr unt
  • 60 gr drojdie
  • 200 gr zahăr
  • vanilie
  • esență de portocale și lămâie
  • 1/2 lingurită sare

Plămădeala: amesteci pastă omogenă drojdia, 2 lingurițe de zahăr și  3 linguri de făină, adăugând câte puțin lapte călduț, astfel încât să se formeze o cremă omogenă, de consistența unei smântâni groase.
Lași plămădeala să crească, la cald, timp de 30 - 35 de minute.
Separi gălbenușurile și le freci cu sare și cu zahăr. Adaugi aromele și freci bine crema de gălbenușuri până când zahărul este complet dizolvat.
Adaugi la crema de gălbenușuri, plămădeala și omogenizezi bine, adăugând treptat și laptele călduț.
Torni crema astfel obținută peste făină și începi să frămânți, adăugând treptat uleiul și untul călduț.
Continui să frămânți până când aluatul devine elastic și omogen și nu se mai ține de mână.
Lași aluatul să crească la cald timp de 30 - 35 de minute.


Dintr-un kg de făină vei obține doi cozonaci. Împarți așadar aluatul în patru părți din care întinzi foi grosuțe cam de un deget.
Umpli foile cu rahat sau stafide sau cu cremă de nuci, după gust.
Rulezi foile și le împletești două câte două.
Așezi cozonacii în tăvile unse bine, bine cu unt.
Freci un ou cu 3 linguri de zahăr și ungi cu el cozonacii.
Dai la copt în cuptorul preîncălzit la 280 °C. După aproximativ 50 - 60  de minute sunt gata.



Poftă bună !